Interieurstyling Persoonlijk advies Meubels op maat
Hoofdkussen

Het belang van een goed hoofdkussen

U kent het vast wel. U gaat er een aantal dagen tussenuit en overnacht hierbij in een hotel, bed & breakfast of in een huisje, maar wanneer u ’s ochtends wakker wordt hebt u een stijve nek en hebt toch niet zo lekker geslapen als thuis. Een mooi voorbeeld van het belang van een goed hoofdkussen voor een optimale nachtrust. Een goed hoofdkussen zorgt er namelijk voor dat u comfortabel slaapt, maar ook dat veel rug- en nekklachten voorkomen worden. Fijn om u dan ook eens te verdiepen in de verschillen tussen hoofdkussens en de opties die u hebt. We helpen graag een handje door de verschillende opties met u te doorlopen.

Uw slaaphouding

Er zijn een aantal factoren die meespelen bij het kiezen van het voor u ideale hoofdkussen. Hoe slaapt u? Ligt u voornamelijk op uw rug, zijde of buik? Maar ook factoren als uw lichaamsbouw en de stevigheid van uw matras spelen mee. Zo heeft iemand die op zijn of haar rug slaapt een gemiddeld stevig en laag hoofdkussen nodig. Een buikslaper heeft eigenlijk nauwelijks een slaapkussen nodig doordat het hoofd al in een natuurlijke en ontspannen houding ligt. Een kussen zorgt dan juist voor een onnatuurlijke spanning op de nek en onderrug van een buikslaper. Slaapt u toch graag met een hoofdkussen, kies dan voor een echt dun exemplaar. Voor een zijslaper geldt dat zij vaak juist een dik en stevig hoofdkussen nodig hebben. De ruimte tussen de hals en schouder moet namelijk zo goed mogelijk opgevuld worden. Voor zijslapers is het soort matras ook afhankelijk van het meest passende hoofdkussen. Een zijslaper met een stevig matras heeft een dikker en steviger hoofdkussen nodig dan iemand met een zacht matras. U zakt in dat geval namelijk verder weg in het matras, waardoor er minder ruimte te overbruggen is.

Lichaamsbouw

Omdat een hoofdkussen uw hoofd goed moet ondersteunen, speelt uw gewicht ook absoluut een belangrijke rol bij het kiezen van een goed hoofdkussen. Hoe zwaarder u bent, hoe steviger uw hoofdkussen moet zijn. Daarnaast is ook de mate waarin uw matras zich vormt naar uw lichaam van belang. Op een zachter matras – waar u verder in wegzakt – heeft u een minder dik hoofdkussen nodig omdat u al in een natuurlijkere houding ligt, waarbij u op een steviger matras een dikker hoofdkussen nodig hebt.

Type hoofdkussens

In onze zaak hebben we verschillende type hoofdkussens. Zo hebben we uiteraard de ‘gewone’ kussen met zowel synthetische, donzen als  wollen vulling. Een kussen met synthetische vulling is zacht, licht en flexibel. Het zijn praktische kussens die gemakkelijk te wassen zijn, maar geven niet voor iedereen de optimale ondersteuning. Een donzen kussen is heerlijk zacht en comfortabel. Voor veel mensen is een donzen kussen dan ook een prettige keus, maar houdt er rekening mee dat een donzen kussen minimale ondersteuning aan de nek geeft. Ook hebben we wollen kussens in ons assortiment. Wol is een zeer isolerend materiaal waardoor het ideaal is voor mensen die ’s nachts de neiging hebben veel te zweten.

Naast onze ‘gewone’ kussens heeft u ook de keuze uit onder andere de hoofdkussens van Gilder en Tempur. Ook de speciale Butterfly gezondheidskussens zijn bij ons in diverse maten en hardheden verkrijgbaar. Zo hebt u de keuze uit drie hoogtes in drie hardheden. Het is een hoofdkussen wat uw hoofd een gelijkmatige ondersteuning geeft. De kussens van Tempur zijn onder te verdelen in comfort hoofdkussens en ergonomische hoofdkussens. Die laatste zijn speciaal ontworpen om uw hoofd, nek en schouders te ontlasten.

Goede hoofdkussens van Gilder

Het merk Gilder heeft diverse soorten hoofdkussens. Ten eerste hebben zij een synthetische lijn met de keuze uit vier verschillende type vulling met elk hun eigen eigenschappen:

  • Exclusive: een luxe kussen met een vulling bestaande uit exclusief bewerkte polyester vezelbolletje.
  • Well-being: een kussen speciaal behandeld met tijk, waardoor het anti bacterieel is.
  • Softline: gemaakt van microvezel waardoor het voelt als dons: micro zacht en goed vormbaar.
  • Basic: een duurzaam kussen dankzij veerkrachtige holle vezels: veerkrachtig en goed bestand tegen vocht.

Ook heeft Gilder support kussens ontwikkelt die verkrijgbaar zijn in verschillende hardheid ‘levels’. Aan de hand van uw postuur kunt op heel gemakkelijk het goede hoofdkussen voor uzelf vinden:

  • Level 1 – Extra Soft: een zacht kussen, geschikt voor relatief lichte mensen met een normaal dan wel tenger postuur.
  • Level 2 – Soft: een zacht support kussen met wat meer veerkracht. Ideaal voor mensen met een gemiddeld gewicht en een normaal postuur.
  • Level 3 – Firm: een steviger kussen met een hogere neksteun voor relatief lange mensen met wat bredere schouders.
  • Level 4 – Extra Firm: een zeer stevig kussen voor relatief zware mensen met niet al te brede schouders.

De definitie van een goed hoofdkussen is dus eigenlijk voor iedereen anders. Het is afhankelijk van veel verschillende factoren die allemaal van belang zijn bij het kiezen van het voor u meest comfortabele hoofdkussen. We kunnen gerust zeggen dat de keuze reuze is in het kussenlandschap, dus mocht u door de bomen het bos niet meer zien dan voorzien wij u graag van persoonlijk advies aan de hand van uw slaapgedrag. Neem hiervoor gerust contact met ons op of kom – zodra het weer toegestaan is – langs in onze mooie winkel. Een van ons helpt u graag bij het vinden van een voor u  goed en comfortabel hoofdkussen.

Recente blogs

De perfecte verduisterende gordijnen voor elke ruimte

Bij Van Hulst Wonen begrijpen we dat een goede nachtrust essentieel is voor je welzijn. Daarom bieden we een uitgebreide collectie verduisterende gordijnen aan, perfect om elke kamer in je huis te transformeren. Of je nu op zoek bent naar een serene slaapkameromgeving, een donkere thuisbioscoop, of gewoon wat...

Lees het hele artikel

Dit zijn onze tips voor het perfecte moederdag cadeau

Moederdag nadert snel en bij Van Hulst Wonen willen we ervoor zorgen dat moeders overal de speciale dag krijgen die ze verdienen. Daarom hebben we een selectie van betoverende cadeau-ideeën samengesteld die perfect zijn om moeders te verwennen en hun huiselijke omgeving te verfraaien. Of ze nu van gezelligheid,...

Lees het hele artikel